top of page

Paul van Vliet (1935 - 2023) - "Ik had Rachmaninov willen zijn...''


Marietta Petkova speelt Rachmaninov voor Paul van Vliet

Begin september 2015 kreeg een telefoontje of ik de volgende dag in de uitzending van Tijd voor MAX kon komen spelen. Paul van Vliet viert zijn 80e verjaardag en het programma wilde hem verrassen met een korte stuk van zijn favoriete componist Sergei Rachmaninov.


‘’Paul, we hebben een verjaardags cadeautje voor je...’’


Dus ik ging snel aan het werk. Prelude op 32 nummer 5 in G, leek me passend. Rachmaninov schijnt deze in een dag geschreven hebben, na een wandeling in de naaldbossen. De uitzending op 8 september was beladen door het bericht over het zelfgekozen levenseinde van de schrijver Joost Zwagerman.


De Prelude van Rachmaninov klonk als een dagdroom, een "glimp" van herkenning en verwondering. Achteraf zag ik hoe intens Paul van Vliet de muziek volgde. Die glimlach en zijn jongensachtige bravoure vergeet ik nooit.


197 weergaven

Comments


bottom of page