top of page

Leo de Klerk overleden

Bijgewerkt op: 1 okt. 2020

Op 9 september jl. is Leo de Klerk, mijn geliefde, levenspartner en muziekmaatje overleden. - Marietta


Van NPO Radio 4 - 10 september 2020


Op 9 september jl. is Leo de Klerk overleden. Hij was geluidstechnicus, opnameleider, de man achter het label Bloomline.

Leo was briljant, zij het niet gemakkelijk. Niet voor zijn directe omgeving. De laatste jaren deed hij de opnames van Mariëtta Petkova, zijn geliefde. Een hard gelach dus, voor haar. Maandenlang verzette hij zich tegen de dood die onherroepelijk was, hij klampte zich vast aan elke strohalm leven. Corona maakte het des te moeilijker.


Ik herinner mij die ene keer in de schouwburg van Amsterdam dat ik mij tijdens de gehele voorstelling zat te verbazen over het geluid. Alsof de acteurs, daar ver op het podium, in mijn oor stonden te fluisteren. Wat gebeurt hier? Toevallig zaten Leo en Mariëtta achter mij. "Ja, dat komt door het speakersysteem dat ik heb uitgevonden", zei Leo. Schitterende overdracht van klank, zijn geesteskind, een revolutionaire ontdekking. Niet gemakkelijk nee, wel briljant. Leo de Klerk, hij rust in vrede. Eindelijk …


Het laatste concert dat hij opnam was in Lausanne. Marietta Petkova speelde alle preludes van Debussy. Leo had 2 microfoons bij zich. Daar kon hij het ook mee. 


Maandag 14 september heeft Marietta Petkova met een persoonlijk ritueel afscheid van Leo genomen op Hodenpijl, Schipluiden.

92 weergaven

Comments


bottom of page