top of page

Over Rach 3 en reizen gesproken


"Reizen is een uitgebreid thuiskomen." - Godfried Bomans


Juni 2023

Op een warme namiddag in juni reed ik met de auto door de zachte plooien van de Donauvlakte richting Roese, mijn geboortestad in Bulgarije.

Vanuit Sofia, bij Pleven, waren er stevige stortbuien. Een uurtje daarvoor mijmerde ik nog bij het feeërieke licht/schaduwspel op de bergboezems langs de weg.

Tegen de avond streek ik in mijn ouderlijk huis neer. Eindelijk… na vijf jaar.

Roese, Roestjoek! (de oude Turkse naam)


In de koffer ligt een boekje van Elias Canetti, mijn ontdekking van de laatste jaren. Ik lees hem graag in het Nederlands.

Alles wat ik later heb beleefd, was in Roestsjoek als eens gebeurd."

- schreef Canetti ooit.


Maart 1993

Ik kreeg de uitnodiging om het Derde Pianoconcert van Rachmaninov op het jaarlijkse Internationale Festival in Roese March Musical Days, met het plaatselijke Philharmonisch Orkest uit te voeren.


En daar stond ik dan! Op datzelfde podium waar ik ooit pianolegende Svjatoslav Richter voor het eerst heb horen spelen. Met mijn bolle wangen en een heuse paardenstaart. Een boek van Canetti had ik toen nog niet gelezen.... Mijn grootvader, toen 87 en broos, de man aan wie ik zo ongeveer mijn leven in de muziek en op aarde heb te danken, was in de zaal. Het zou voor hem de laatste keer zijn.Voorjaar 2011

Op een dag kwam ik in de studio van

Leo de Klerk, de voorman van Bloomline, tevens mijn muziekmaatje en geliefde, met een DAT-cassetteband in de hand: het Rachmaninov concert in Roese uit 1993 opgenomen door de Bulgaarse Radio.

De tape lag dus al die jaren in een archiefdoos boven op een kast.


Deze opname sloeg bij Leo in als een komeet. Hij maakte het tot zijn opdracht dit "oude meesterwerk" zo goed mogelijk te restaureren en te doen herleven.

Op een ochtend trof ik hem aan in zijn studio, in slaap gevallen met het overdonderende slotdeel galmend uit de luidsprekers.

Drie maanden later werd Rachmaninov Third Piano Concerto uitgebracht op CD.Lees hier Leo's indrukwekkend voorwoord:


When listening to informal concert recordings that have fortunately survived the years of storage, it sometimes happens that one does not experience any time gap. Even in spite of tape wear and other insufficient audio aesthetics, surprisingly the music appears to be reviving ready to be enjoyed like new. This applies in particular to the recordings found in Marietta Petkova's archives.

Being both a transcendent performer and a concert beast as well, she remarkably often accomplishes the impossible, by not only inciting a memorable live concert experience, but also by rendering imperishable audio content at the same time. Therefore it is an honor to introduce you this first issue of the Concert Documents collection. Salvaged, restored and remastered from the vintage recording archives of Marietta Petkova.


 

Rachmaninov Third Piano Concerto

Vanaf nu ook als download verkrijgbaar.


Voor de liefhebbers van het 'tastbare' zijn de laatste exemplaren op CD nu te bestellen in de webshop.
Comments


bottom of page