top of page

"Music is understanding in action"

Bijgewerkt op: 19 nov. 2021


"Music is understanding in action"- was een vaak gebezigde uitspraak van de grote Hongaarse pianist en pedagoog György Sebök, die op 14 november overleed, twee en twintig jaar geleden. Sebök was de leermeester van velen over de hele wereld.


Eerder dit jaar verscheen er een belangwekkend artikel van Christo Lelie in het Piano Bulletin (te bestellen in de webshop) over György Sebök.


Voor mij was Sebök bovenal een leraar in bewustwording.

Zijn stem, zijn woorden, zijn glimlach en zijn ongelofelijke handen: planeten waar tederheid en geestelijke kracht met elkaar versmolten. Ze waren vormend, zoals Liefde dat kan zijn, en ze leven in mij voort.


Masterclass

Bijna drie weken geleden mocht ik zelf gids zijn voor zes jonge musici, in het kader van International Masterclass Apeldoorn in Theater Orpheus. Gustavo, Welmoed, Katherine, Matija, Laura en Mkhitar waren zes persoonlijkheden, unieke edelstenen, elk met een eigen kleur en hardheid.

Fotografie Fokke P. de Boer


Een muziekjournaliste schreef mij na afloop:

"Ik vond het heel boeiend om te zien hoe al die verschillende jongeren iets anders oppikten uit jouw aanwijzingen en hoe fijnzinnig je elk van hen stimuleerde om net iets verder te komen in een interpretatie. "


Ik was dankbaar en vervuld door hun vertrouwen om mij zo dichtbij te laten komen. Ik heb letterlijk en figuurlijk mijn hand op hun schouders kunnen leggen.

Ook hier gold iets wat Sebök steeds zei:


"Fouten bestaan niet. Het enige wat telt is het zetten van de ene stap. En geen stap is te klein."

En voor de vroege planners: Op zondag 31 oktober 2022 geef ik een masterclass met aansluitend concert in de Schouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Als je wil deelnemen, reserveer deze datum alvast in uw agenda, er zijn maar drie plaatsen beschikbaar!

134 weergaven

Kommentare


bottom of page