top of page

Nostalgisch: Een Goedemorgen Met

Bijgewerkt op: 23 dec. 2021

In 2016 nam presentatrice Aukelien van Hoytema afscheid van "Een Goedemorgen met …".

Al 33 jaar presenteerde van Hoytema met verve en toewijding een van de meest geliefde klassieke muziekprogramma's op Radio 4. Ze selecteerde mensen van uiteenlopende kleur en pluimage, die twee uur lang voor de microfoon mochten schitteren in hun passie voor muziek en met hun eigen keuze van muziekfragmenten.

Op 24 februari 2006 had ik de eer mijn "speel- en verhalenlijstje" te presenteren. De uitnodiging viel op de geboortedag van mijn grootvader, zijn 100ste! "Djado" (het Bulgaarse woord voor Opa) was mijn baken, mijn álles, een rots in de branding in de turbulente kinderjaren.


Maar er was een drempel. Ik was namelijk bang dat ik zou gaan stotteren. Spannend en emotioneel allemaal, maar ik was vastberaden; het is de verjaardag van Opa, ik ga ervoor! Een week lang reciteerde ik mijn teksten met ademhalingstechnieken onder de douche, tijdens het lopen, van de vroege ochtend tot de late avond.


Tijdens de uitzending rolden de verhalen er moeiteloos uit, ik kon het zelf amper geloven! Na afloop rende ik euforisch naar de bloemenwinkel en naar de parfumerie. Ik kwam thuis met 100 tulpen en een flesje Trésor, het lievelingsgeurtje van mijn moeder. Ik wilde de hele wereld omarmen!


Een goede vriend belde snikkend uit de auto dat hij bij de Symfonie van Tsjaikovsky onder Celibidache, aan de kant van de weg moest gaan staan. Aukelien was bijzonder geboeid door het "sneeuwstorm-verhaal" rond mijn opname in Lausanne van de 17 Etudes-tableaux van Rachmaninov en van het Adagio in a kl. van Bach-Busoni in de uitvoering Gyorgy Sebok op 1 april 1990, mijn eerste dag op Nederlands bodem….


Nieuwsgierig naar het programma? Beluister het hier.

Tros "Een goedemorgen met..." - deel 1

Tros "Een goedemorgen met..." - deel 2

 

Op zoek naar iets moois voor iemand?

Geef deze maand een klinkend cadeau: het December Musical Musings!

Tot en met 31 december ontvangt u bij aankoop van twee albums naar keuze het derde album cadeau. Deze actie is geldig op de gehele collectie. Vul bij het afrekenen de kortingscode KERST21 in.

Tevens verloot ik onder de bestellingen 5 x 2 vrijkaartjes voor een optreden naar keuze in het nieuwe jaar. Ik verwelkom u dan graag in de concertzaal!173 weergaven

Comments


bottom of page